Merkenconflict in de kunst: tijdschrift HART maakt bezwaar tegen museum H’Art

Merkenrecht Hermitage Amsterdam wil H’Art Museum heten. Het Belgische kunsttijdschrift HART bereidt juridische stappen voor.

De aankondiging van de naamswijziging van museum Hermitage Amsterdam, op 26 juni. Tweede van links is directeur Annabelle Birnie.
De aankondiging van de naamswijziging van museum Hermitage Amsterdam, op 26 juni. Tweede van links is directeur Annabelle Birnie. Foto Koen van Weel

Over H’Art Museum, de nieuwe naam van de Hermitage Amsterdam, is het museum in een juridisch conflict beland met het Belgische kunsttijdschrift HART.

Museum Hermitage kondigde eind juni aan dat het per 1 september een nieuwe naam krijgt, die niet meer herinnert aan de vorig jaar verbroken banden met Rusland. Maar meteen toen het Amsterdamse kunstmuseum zijn nieuwe naam en logo als H’Art Museum presenteerde, viel op dat die sterk lijken op het beeldmerk van het Belgische maandblad.

Volgens het Nederlandstalige blad, met een gedrukte oplage van drieduizend exemplaren, leidt de overeenkomst tot „verwarring”, zeker omdat beide partijen actief zijn in de beeldende kunst. „Wij vonden het zeer, zeer vreemd”, zegt directeur en hoofdredacteur Kathleen Weyts van het tijdschrift desgevraagd. Het tijdschrift gaat ervan uit dat het museum onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de merkregistratie.

Tot deze woensdagochtend voerden de Hermitage Amsterdam en HART meerdere gesprekken om tot een oplossing te komen. Weyts: „De meest elegante oplossing is dat de partij die een vergissing heeft begaan, in dezen de Hermitage, een andere naam kiest.” Die gesprekken leverden volgens het Belgische tijdschrift echter niets op. Het kondigde vervolgens woensdagmiddag in een persbericht aan de „juridische mogelijkheden verder te onderzoeken”. Museum Hermitage stelde in een schriftelijke reactie dat het openstaat „voor meer en verdergaand overleg”.

De cover van het kunsttijdschrift HART. Foto HART

Met dedain behandeld

„Wij voelen ons niet au sérieux genomen door de Hermitage, en met dedain behandeld”, zegt directeur Weyts. Het Amsterdamse museum wil dat beide namen naast elkaar blijven bestaan, schrijft het in zijn reactie: „In onze ogen is er ruimte voor beide merken; twee verschillende namen en andere invulling, waarbij de verschillen duidelijk kenbaar zijn voor het publiek.”

Het onafhankelijke kunsttijdschrift HART registreerde bij zijn oprichting in 2006 bij het merkenbureau van de Benelux zijn naam en logo, dat destijds geschreven werd als H ART. Sinds 2019 voert het tijdschrift de naam HART, in een lettertype dat sterk lijkt op het logo dat het Amsterdamse museum wil gaan gebruiken. De Hermitage Amsterdam registreerde afgelopen mei de naam H’Art Museum.

Op 26 juni, enkele uren nadat het museum zijn naamswijziging had aangekondigd, registreerde het museum bovendien zijn logo. Volgens Weyts gebeurde dat pas nadat het tijdschrift het museum op de dubbeling had gewezen. Het museum vertelde haar echter niet over die registratie, zegt ze. „We zijn er zelf achter gekomen.” Ze noemt het „heel betreurenswaardig dat er niet meer collegialiteit vanuit de Hermitage komt”.

Beide partijen schrijven dat ze een eventuele rechtszaak „met vertrouwen tegemoet zien”.